BIP OIL Aktualności Dokumenty ORL

STANOWISKO NR 3
OKRĘGOWEJ RADY LEKARSKIEJ W SZCZECINIE
z dn. 25 czerwca 2008r.

w sprawie terminowego rozpoczynania posiedzeń Okręgowej Rady Lekarskiej, Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej, Okręgowego Zjazdu Lekarzy oraz zebrań Rejonów Wyborczych

Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie w związku z powtarzającym się problemem braku quorum w wyznaczonych terminach posiedzeń, a spowodowanych licznymi spóźnieniami członków organów OIL w Szczecinie, skutkującymi opóźnieniem w pracach ww. organów, przypomina, iż uczestnictwo w posiedzeniach władz samorządu lekarskiego jest zarówno ustawowym jak i statutowym obowiązkiem każdego członka ww. organów. Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie podkreśla, iż lekarz/ lekarz dentysta pełniący funkcję we władzach samorządu lekarskiego jest reprezentantem koleżanek i kolegów, a udział
w pracach ww. organów stanowić ma gwarancję obrony i ochrony ich praw członkowskich.
Wobec powyższego Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie uznając spóźnianie się na wyznaczone terminy posiedzeń organów izby przez ich członków za wysoce niestosowne
i utrudniające, a czasem uniemożliwiające wykonywanie obowiązków samorządu lekarskiego, przyjmuje, co następuje:

1. Po upływie 30 minut licząc od wyznaczonej godziny rozpoczęcia posiedzenia Okręgowego Zjazdu Lekarzy, Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie lub jej Prezydium, uznaje się, iż posiedzenie organu nie odbyło się z uwagi na brak wymaganego quorum, bez dalszego oczekiwania na spóźnionych.
  2. Po upływie 15 minut licząc od wyznaczonej godziny rozpoczęcia zebrania Rejonu Wyborczego Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie w pierwszym i drugim terminie, uznaje się, iż zebranie Rejonu nie odbyło się z uwagi na brak wymaganego quorum, bez dalszego oczekiwania na spóźnionych.

W przypadku powtarzających się spóźnień i nieobecności członków na posiedzeniach
ww. organów, Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie rozważy możliwość publikowania
w biuletynie „Vox Medici” imion i nazwisk koleżanek i kolegów lekarzy/ lekarzy dentystów nierealizujących obowiązku stawiennictwa na wyznaczone terminy posiedzeń władz samorządu lekarskiego.

Sekretarz Okręgowej Rady Lekarskiej Przewodniczący Okręgowej Rady Lekarskiej
w Szczecinie w Szczecinie

dr n. med. Ewa Szpindor dr n. med. Mariusz Pietrzak

Wszystkie wersje tego wpisu: