BIP OIL Aktualności Dokumenty Prezydium ORL

Stanowisko Nr 1/2018/VII w sprawie stanowiska Wojewody Zachodniopomorskiego z dnia 8 stycznia 2018 r. dotyczącego stwierdzania zgonów przez zespoły ratownictwa medycznego

2018-05-13 11:46 Marcin Czapp

Stanowisko Nr 1/2018/VII

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie

z dnia 24 stycznia 2018 r.

W piśmie z dnia 8 stycznia 2018 r., skierowanym do dysponentów zespołów ratownictwa medycznego województwa zachodniopomorskiego, dotyczącym stwierdzania zgonów przez zespoły ratownictwa medycznego, Dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego działający z upoważnienia Wojewody Zachodniopomorskiego poinformował m. in., iż ratownik medyczny i pielęgniarka systemu wchodzący w skład podstawowego zespołu ratownictwa medycznego nie mogą wystawić karty zgonu, gdyż nie przewiduje tego ani ustawa z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych, ani też ustawa z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym. Jednocześnie w ww. piśmie podkreślone zostało, że obowiązujące przepisy dają zarówno ratownikowi medycznemu, jak również i pielęgniarce systemu możliwość odstąpienia od medycznych czynności ratunkowych w razie zgonu pacjenta, co powinno znaleźć swoje odzwierciedlenie w karcie medycznych czynności ratunkowych. W związku z powyższym, z uwagi na brak możliwości formalnego stwierdzenia zgonu w podstawowym zespole ratownictwa medycznego w trakcie transportu sanitarnego, osobę transportuje się do najbliższego szpitala, gdzie lekarz izby przyjęć lub SOR- u posiada uprawnienie do stwierdzenia zgonu i wystawienia karty zgonu, po uprzednim zbadaniu pacjenta. Do tego czasu, zgodnie z treścią ww. pisma, pacjent z podstawowego zespołu ratownictwa medycznego nie może być formalnie uznany za zmarłego.

W pierwszej kolejności Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie wyraża sprzeciw wobec pominięcia szpitali zlokalizowanych na terenie województwa, jako adresatów ww. pisma (pismo pierwotnie zostało przekazane do wiadomości jedynie do Szpitala w Szczecinku Sp. z o.o.) i przesłania im ze znacznym opóźnieniem przedmiotowej informacji. Podkreślenia wymaga, iż treść przedmiotowego pisma, które stanowi próbę nałożenia dodatkowych obowiązków na szpitalne izby przyjęć oraz szpitalne odziały ratunkowe, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie i organizację pracy na ww. oddziałach. Powyższe jednoznacznie świadczy o tym, iż szpitale objęte właściwością Wojewody Zachodniopomorskiego, powinny zostać bezzwłocznie poinformowane o tak istotnej kwestii.

Abstrahując od powyższego, odnosząc się już do samej treści ww. pisma, Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie wskazuje, iż całkowicie nieuprawnionym jest zrównanie w ww. piśmie szpitalnych izb przyjęć z SOR-ami. Zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym, jednostkami systemu są: szpitalne oddziały ratunkowe oraz zespoły ratownictwa medycznego, w tym lotnicze zespoły ratownictwa medycznego. Należy więc jednoznacznie podkreślić, iż pomimo, że niektóre izby przyjęć mogą współpracować z systemem, to jednak nie stanowią jego jednostek. Lekarzy zatrudnionych na izbach przyjęć, czy też tych jedynie konsultujących pacjentów z izby przyjęć nie sposób uznać za lekarzy systemu ratownictwa medycznego. Lekarze ci nie posiadają polis ubezpieczeniowych obejmujących pracę w Pogotowiu. W świetle zaś treści przedłożonego pisma, to lekarz tych jednostek miałby, po uprzednim zbadaniu pacjenta stwierdzić jego zgon, pomimo, iż zgon faktycznie miał miejsce w karetce. W kontekście powyższego pojawia się więc pytanie, kto w takim razie miałby być adresatem ewentualnych roszczeń rodziny zmarłego pacjenta. W ocenie Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej OIL w Szczecinie brak jest jakichkolwiek podstaw prawnych do tego, aby obowiązek stwierdzania zgonów, do których dochodzi w podstawowych zespołach ratownictwa medycznego, nakładać na lekarzy szpitalnych izb przyjęć.

Jednocześnie wskazania wymaga, iż przyjęcie proponowanej praktyki doprowadzi do zniekształcenia statystyk umieralności. Wszystkie bowiem zgony, do których dojdzie w karetkach pogotowia, zostaną formalnie przypisane szpitalom.

Mając na uwadze powyższe Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie wyraża kategoryczny sprzeciw wobec przywołanego na wstępie stanowiska Wojewody Zachodniopomorskiego i zwraca się z prośbą o dokonanie jego weryfikacji.

Sekretarz Okręgowej Rady Lekarskiej   Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej
dr n. med. Marleta Zienkiewicz   dr n. med. Magda Wiśniewska