BIP OIL Aktualności Dokumenty Prezydium ORL

STANOWISKO NR 3/2016/VII w sprawie odwołania dr n. med. Agnieszki Ruchała-Tyszler z funkcji Wiceprezesa Naczelnej Rady Lekarskiej

2016-12-11 22:23 Marcin Czapp

STANOWISKO NR 3/2016/VII
Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie
z dnia 1 czerwca 2016r.

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie z niepokojem i wielkim zdziwieniem przyjęło informację o wniosku Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej dr n. med. Macieja Hamankiewicza
z o odwołanie dr n. med. Agnieszki Ruchała-Tyszler z funkcji Wiceprezesa NRL. Brak jednoznacznych, merytorycznych argumentów stanowiących uzasadnienie tego wniosku pozwala nam stwierdzić, że powyższe jest wynikiem konfliktu personalnego. Konflikt ten zaś nie służy interesom naszego samorządu.
Kol. Agnieszka Ruchała-Tyszler jest od wielu lat aktywnym uczestnikiem naszego samorządowego życia. W ocenie Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie pełniąc funkcję Wiceprezesa Naczelnej Rady Lekarskiej wywiązuje się z powierzonych obowiązków na najwyższym poziomie, o czym świadczy wiele inicjatyw podejmowanych dla dobra i w interesie lekarzy dentystów. Kol. Agnieszka Ruchała-Tyszler powierzoną funkcję pełni kompetentnie, odpowiedzialnie i rzetelnie. Jest osobą wykazującą się w działaniu „społecznikowską” charyzmą, bezinteresownością, twórczą
i rzetelną pracą. W ocenie Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie właśnie takie osoby jak dr n. med. Agnieszka Ruchała-Tyszler w samorządzie powinno się wspierać, a nie odwoływać.
    Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie wyraża stanowczy sprzeciw wobec odwołania dr n. med. Agnieszki Ruchala-Tyszler z funkcji Wiceprezesa Naczelnej Rady Lekarskiej. Apelujemy do Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej o wycofanie wniosku i znalezienie porozumienia na drodze współpracy, która zaowocuje korzyściami dla całego naszego środowiska, przynosząc spokój
i stabilizację. W naszej ocenie Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej powinien być buforem, który wycisza nadmierne emocje, a nie potęguje je.
Wyrażamy przekonanie, że doświadczenie, wiedza oraz poczucie odpowiedzialności z racji pełnionej przez dr n. med. Macieja Hamankiewicza najwyższej funkcji w samorządzie skutkować będzie podjęciem efektywnego dialogu z obecną Wiceprezes NRL i Przewodniczącą Komisji Stomatologicznej NRL.

Z-ca Sekretarza Okręgowej Rady Lekarskiej   Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej
lek. Michał Bielewicz   dr n. med. Magda Wiśniewska