BIP OIL Aktualności Dokumenty Prezydium ORL

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie
z dnia 2 grudnia 2009r
.

w sprawie kwalifikacji lekarzy koniecznych do wykonywania świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie specjalistycznej opieki ambulatoryjnej

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie wyraża sprzeciw wobec wymogów kwalifikacyjnych stawianych od 1 stycznia 2010r. lekarzom udzielającym specjalistycznych świadczeń zdrowotnych, a określonych przez Ministra Zdrowia
w rozporządzeniu w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej z dnia 29 sierpnia 2009 r. (Dz.U. nr 139, poz. 1142) oraz przez Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia w Zarządzeniu Nr62/2009/DOZ zdnia 2 listopada 2009r. wsprawie określenia warunków zawierania irealizacji umów wrodzaju ambulatoryjna opieka specjalistyczna.
W ocenie Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie nie do zaakceptowania jest bezwzględny wymóg stawiany poradniom np. endokrynologicznym, kardiologicznym czy chorób zakaźnych dotyczący zatrudniania wyłącznie lekarzy specjalistów odpowiednio z endokrynologii, kardiologii czy chorób zakaźnych lub lekarzy będących w trakcie odbywania konkretnych specjalizacji, w zależności od poradni.
Odejście od możliwości kontraktowania specjalistycznych świadczeń ambulatoryjnych u lekarzy nieposiadających specjalizacji w danej dziedzinie medycyny, choć mających duże doświadczenie w wykonywaniu świadczeń opieki zdrowotnej w ramach konkretnej poradni, skutkować będzie ograniczeniem liczby świadczeniodawców dotychczas realizujących usługi medyczne w określonym zakresie świadczeń.
Powyższe znacznie zmniejszy dostępność do ambulatoryjnej opieki specjalistycznej oraz zwiększy kolejki oczekujących, wydłużając i tak długie oczekiwanie na poradę specjalistyczną.

Sekretarz Okręgowej Rady Lekarskiej Przewodniczący Okręgowej Rady Lekarskiej
w Szczecinie w Szczecinie