BIP OIL Aktualności Dokumenty OZL

STANOWISKO nr 1/2015/VII - Z OKRĘGOWEGO ZJAZDU LEKARZY OKRĘGOWEJ IZBY LEKARSKIEJ W SZCZECINIE z dnia 21 marca 2015 r.

2015-04-03 21:51 Marcin Czapp

STANOWISKO nr 1/2015/VII - Z

OKRĘGOWEGO ZJAZDU LEKARZY

OKRĘGOWEJ IZBY LEKARSKIEJ W SZCZECINIE

z dnia 21 marca 2015 r.

Okręgowy Zjazd Lekarzy Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie z zaniepokojeniem przyjął informację przekazaną przez Okręgowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie o działaniach podejmowanych przez Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Naczelnej Izby Lekarskiej w Warszawie,
a polegających na wszczynaniu postępowań wyjaśniających w sprawach, w których Okręgowy Rzecznik jako organ właściwy do prowadzenia przedmiotowych postępowań, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 grudnia 2009 r. o izbach lekarskich, wydał już postanowienia o odmowie ich wszczęcia.

Wobec decyzji podejmowanych przez Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej, obecnie w przedmiotowych sprawach toczą się równolegle dwa postępowania
o tożsame czyny, dotyczące tego samego lekarza, przed różnymi organami samorządu lekarskiego tj. przed Okręgowym Sądem Lekarskim w Szczecinie toczące się wskutek wnoszonych zażaleń przez skarżących na postanowienia wydane przez Okręgowego Rzecznika i postępowanie wyjaśniające prowadzone przez Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej w Warszawie.

Powyższe działania Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej nie tylko, nie znajdują odzwierciedlenia w przepisach ustawy o izbach lekarskich, ani
w postanowieniach uchwały Nr 10 X Krajowego Zjazdu Lekarzy z dnia 29 stycznia 2010 r.
w sprawie regulaminu wewnętrznego urzędowania rzeczników odpowiedzialności zawodowej, ale przede wszystkim wpływają na dezorganizację tychże postępowań. Bez wątpienia dyskredytują także osobę Okręgowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej, który
z mocy ustawy o izbach lekarskich jest organem właściwym do prowadzenia przedmiotowych postępowań.

Okręgowy Zjazd Lekarzy Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie stanowczo sprzeciwia się powyżej opisanym działaniom Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej w Warszawie, stanowiącym niebezpieczny precedens naruszania zasady podejmowania autonomicznych decyzji przez okręgowych rzeczników odpowiedzialności zawodowej oraz podważania zasadności rozstrzygnięć organu okręgowej izby lekarskiej, właściwego z mocy ustawy o izbach lekarskich do prowadzenia ww. postepowań.

W ocenie Okręgowego Zjazdu Lekarzy Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie postępowanie Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej wpływa negatywnie na postrzeganie środowiska lekarskiego oraz podważa autorytet funkcji okręgowego rzecznika odpowiedzialności zawodowej.

Sekretarz Okręgowego Zjazdu Lekarzy Przewodniczący Okręgowego Zjazdu Lekarzy
OIL w Szczecinie OIL w Szczecinie