BIP OIL Aktualności Dokumenty ORL

STANOWISKO Nr 1/2015/VII w przedmiocie projektu uchwały Naczelnej Rady Lekarskiej w sprawie utworzenia Funduszu Wizerunkowego Samorządu Lekarskiego i powołania Zespołu ds. Ochrony Wizerunku Środowiska Lekarskiego

2015-10-02 21:31 Marcin Czapp

STANOWISKO Nr 1/2015/VII
Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie
z dnia 20 maja 2015r.

Po zapoznaniu się z projektem uchwały Naczelnej Rady Lekarskiej w sprawie utworzenia Funduszu Wizerunkowego Samorządu Lekarskiego i powołania Zespołu ds. Ochrony Wizerunku Środowiska Lekarskiego, Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie wskazuje, iż wyraża liczne wątpliwości związane z treścią przedmiotowego projektu.
W pierwszej kolejności Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie wyraża obawę, iż podjęcie uchwały o zaproponowanej treści przekracza kompetencje ustawowo przyznane Naczelnej Radzie Lekarskiej. W tym zakresie podkreślenia wymaga, iż omawiany projekt przewiduje utworzenie Funduszu Wizerunkowego Samorządu Lekarskiego celem zabezpieczenia środków na realizację kompleksowych działań na rzecz poprawy wizerunku środowiska lekarskiego. Zgodnie z §2 ust. 1 pkt projektu Fundusz miałby być tworzony m.in. z wpłat przekazywanych przez okręgowe izby lekarskie w wysokości 1 zł miesięcznie od każdego członka izby lekarskiej. Wpłata ta miałaby być uiszczania przez okręgowe izby lekarskie łącznie z odpisem składki członkowskiej. Co prawda, z treści uchwały nie wynika wprost, iż środki przeznaczone na wpłaty miałyby pochodzić ze składek członkowskich członków okręgowych izb lekarskich, jednakże z uwagi na fakt, iż składki członkowskie są głównym źródłem finansowania działalności okręgowych izb, a także, iż wysokość wpłaty określona jest w wysokości 1 zł miesięcznie od każdego członka, nie sposób przyjąć, iż wpłaty te miałyby pochodzić z innych źródeł. Tymczasem zgodnie z art. 38 pkt 9 ustawy z dnia 2 grudnia 2009 r. o izbach lekarskich, organem właściwym do ustalania zasad podziału składki członkowskiej jest Krajowy Zjazd Lekarzy, nie zaś Naczelna Rada Lekarska.
    Ponadto, zasadniczą kwestią, którą należy poruszyć w zakresie przedstawionego projektu uchwały jest fakt, iż u podstaw pomysłu stworzenia zespołu zajmującego się wizerunkiem lekarzy miało być powierzenie mu zadania kształtowania wizerunku członków samorządu lekarskiego. Tymczasem projektowana uchwała skupia się w znacznej mierze na kwestiach finansowych. Kwestie merytoryczne zaś w opinii Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie zostały potraktowane marginalnie.

Zdaniem Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie zbędne jest odrębne finansowanie działań określonych w § 3 projektu uchwały na szczeblu Naczelnej Izby Lekarskiej. W tym zakresie wątpliwość wzbudza w szczególności konieczność finansowania koordynacji przepływu informacji pomiędzy NIL a okręgowymi izbami lekarskimi, a także tworzenie odrębnej strony internetowej stanowiącej kalendarz wydarzeń samorządowych. Zdaniem OIL kalendarz ten mógłby być prowadzony w ramach podstrony Naczelnej Izby Lekarskiej. Natomiast przepływ informacji powinien być zagwarantowany w ramach działalności biur okręgowych izb lekarskich oraz biura NIL.
Pozostałe działania zmierzające do kształtowania wizerunku lekarzy i lekarzy dentystów powinny być podejmowane w ramach działalności poszczególnych z okręgowych izb lekarskich. W tym miejscu warto się powołać na zapisy art. 25 pkt 3 i 5 ustawy o izbach lekarskich, określającymi zadania przypisane okręgowym radom lekarskim. Zgodnie z ww. przepisami to okręgowa rada lekarska reprezentuje i chroni indywidualne i zbiorowe interesy członków okręgowej izby lekarskiej, a także udziela pomocy w realizacji praw członków okręgowej izby lekarskiej, o których mowa w art. 9 pkt 3, tj. m.in. prawa do korzystania z pomocy izb lekarskich w zakresie ochrony właściwych warunków wykonywania zawodu lekarza oraz z ochrony i pomocy prawnej organów izb lekarskich w sprawach związanych z wykonywaniem zawodu lekarza.

W ocenie Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie wątpliwości budzi również zakres zadań przypisanych Zespołowi ds. Ochrony Wizerunku Środowiska Lekarskiego. Podkreślenia wymaga, że większość z zadań określonych w § 6 mogłaby z pewnością zostać przypisana Rzecznikowi Praw Lekarzy oraz w rzecznikom praw lekarzy okręgowych izb lekarskich, stąd też w przypadku uznania powołania ww. Zespołu za konieczne, należałoby zastanowić się nad przypisaniem mu zadań mogących faktycznie wpłynąć pozytywnie na wizerunek samorządu zawodowego lekarzy.

Jednakże nawet gdyby Zespołowi przypisać konkretne zadania związane z ochroną wizerunku oraz dobrego imienia lekarzy, należy wyrazić wątpliwość, co do umocowania takiego zespołu do reprezentowania lekarzy w ewentualnych postępowaniach związanych z naruszeniem indywidualnych interesów lekarzy. W tym zakresie samorząd lekarski może de facto zapewnić swoim członkom pomoc prawną, występować do określonych podmiotów z apelami o zaprzestanie naruszania dobrego imienia lekarzy, jednakże z całą pewnością nie ma legitymacji do zastępowania lekarzy w jakichkolwiek postępowaniach. Dopuszczalne prawem formy pomocy lekarzom w indywidualnych sprawach powinny jednak być zapewnione na poziomie okręgowych izb lekarskich.

Mając na uwadze powyższe wątpliwości Okręgowa Rada Lekarska w Szczecinie jest zdania, iż uchwała o tej treści nie powinna zostać podjęta.

Sekretarz Okręgowej Rady Lekarskiej   Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej
dr n. med. Marleta Zienkiewicz   dr n. med. Magda Wiśniewska